Spolek pro Hůrky a venkov

zveřejněno 24. prosince 2023


VÁNOČNÍ ZPÍVÁNÍ V HŮRKÁCH

Spolek pro Hůrky a venkov připravil již sedmý ročník Vánočního zpívání v Hůrkách, které letos proběhne ve čtvrtek 28. prosince 2023 od 18 hodin v místní kapli sv. Jana Nepomuckého. Jako obvykle, je to poslední roční akce našeho spolku, a tak nás potěší, pokud si s námi přijdete zazpívat, poslechnout živou hudbu i sváteční slovo, popřát si klidné prožití vánočních dnů a nového roku 2024. Akce se koná v rámci iniciativy Jen spolu tvoříme domov a je jednou z důležitých součástí projektu Naše tradice. Budeme se těšit na každého. Všem přejeme jen to dobré. Pozvánku na akci naleznete zde.

zveřejněno 25. prosince 2023


BETLÉMSKÉ SVĚTLO

Přijďte si na Štědrý den v pořadí již poosmé do kaple sv. Jana Nepomuckého v Hůrkách pro betlémské světlo. Budeme ho rozdávat od 15 hodin minimálně půl hodiny. Pokud si zapomenete vzít svíčku s sebou, můžeme Vám ji věnovat (v omezeném množství je pro vás máme nachystané zdarma, stejně jako v předchozích letech). Těšíme se na vás na všechny a přejeme vám klidný zbytek adventu i radostné zahájení období Vánoc. Pozvánka zde. Dotazy na info@hurky.cz.

zveřejněno 16. prosince 2023


PROJEKCE FILMU OSUD TŘÍ SRDCÍ

„Jak se nám sděluje, nedošlo k premiéře českobudějovického filmu Osud tří srdcí z toho důvodu, že tento silně erotický film bylo nutno na několika místech podrobiti cenzurním opravám.“ Tak psal o novém němém filmu českobudějovický list Republikán v lednu 1929. Osud tří srdcí byl v době první republiky svým obsahem neotřelý a stejně tak působilo i jeho obsazení. Natáčel se v Českých Budějovicích a okolí a pro současníka tak představuje mnoho srovnávacího materiálu k místům, která dnes vypadají úplně jinak anebo už vůbec neexistují. Plovárna, nouzová kolonie, slepé rameno Malše, budějovické obchody a ulice anebo vlakové nádraží i s legendárním kafemlejnkem. Film vznikl za významné finanční podpory českobudějovického strojaře a majitele slévárny, továrníka Julia Škrlandta, který tento snímek využil tak trochu i jako svou reklamu. A navíc si ve filmu zahrál spolu s dalšími, tehdy zvučnými jmény herců!

Nejedná se přitom o film dokumentární, nýbrž o děj s milostnou zápletkou. Neváhejte a přijďte do hůreckého biografu zhlédnout tento pozoruhodný snímek. Před filmem proběhne jeho krátká prezentace s popisem hlavních aktérů a uvedením do historického kontextu. Živým odborným komentářem průběh celého filmu doprovodí českobudějovický archivář PhDr. Daniel Kovář. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost a udělejte si adventní chvilku na kulturu. Osud tří srdcí má v pátek 8. prosince 2023 v 18 hodin v Hůrkách v hostinci svou premiéru! A nudit se určitě nebudete, místa pro zasmání bude stejně jako pro vážnou tvář.

Další informace: Vstupenky na místě ▪ vstupné dobrovolné ▪ licence Národního filmového archivu ▪ účastníci souhlasí s pořizováním fotodokumentace a jiných audio či video záznamů v průběhu akce a s jejich následným využitím k propagaci organizátora. Pozvánku naleznete zde. K akci viz též náš profil na facebooku a portál Kudy z nudy.

zveřejněno 1. prosince 2023

HŮRECKÝ BETLÉM POSTAVEN!

O první adventní neděli, 3. prosince 2023, jsme potřetí postavili náš hůrecký slaměný betlém. Jeho příprava trvala od konce října a představovala nové našití slaměného pláště, vyprání a přípravu oblečení, koupě nových doplňků, opravu březové konstrukce jesliček a naškrobení Ježískovy zavinovačky. A protože o první adventní neděli bylo krásné počasí, řekli jsme si, že nás žádná sněhová kalamita nezaskočí, stejně jako na jiných místech republiky. Děkujeme proto všem pomocníkům při instalaci betlému. Byl to krásný den plný sněhu, slunce, modrého nebe, ale i práce. Pokojný advent všem! Přání zde.

zveřejněno 3. prosince 2023


INSTALACE HŮRECKÉHO SLAMĚNÉHO BETLÉMU

zveřejněno 28. listopadu 2023


ZAOSTŘENO NA ZBRANĚ

Zveme všechny příznivce střelby a zbraní na besedu Zaostřeno na zbraně, kterou povede mjr. v. v. Miroslav Doležal v úterý 28. listopadu 2023 od 18 hodin v hůreckém hostinci. Profesionální střelecký instruktor a bývalý policista nás seznámí se zbraněmi různých typů, a to i v rozebrané podobě, budeme si je moci osahat a zeptat se na všechno, co nás zajímá. Upřesníme si některé pojmy i možnosti, jak získat zbrojní průkaz anebo zbraně, na které ho nepotřebujeme. Využijte jedinečné příležitosti, budeme se těšit na setkání se všemi. Vstupné dobrovolné, pozvánka zde. Beseda se koná v rámci iniciativy Hůrky – Jen spolu tvoříme domov (protože spojujeme) a v rámci ročního projektu Půl století od posledního zvonění v Hůrkách (protože se chceme vzdělávat). K akci viz též Kudy z nudy a náš FB profil.

zveřejněno 20. listopadu 2023


HŮRECKÝ BETLÉM JIŽ POTŘETÍ

V neděli 29. října 2023 jsme začali s přípravou hůreckého betlému. Připravujeme ho už třetím rokem a určitě si vzpomenete, jak vypadá. Je slaměný a poprvé jsme ho umístili v roce 2021 pod vánoční strom na hřiště. Vloni pak připomínal čas adventu i Vánoc důstojněji před kapličkou, a to včetně osvětlení, které jsme pořídili na vlastní náklady. Dokonce jsme se s ním dostali i do novin. Zatím jej tvoří pouze tři základní postavy svaté rodiny, ale kdo ví, třeba se časem rozroste i o další. Byli bychom rádi za nás za všechny. Problémem je jeho skladování i místo na přípravu. Moc možností není, a tak všechny tři postavy nakonec najdou přes rok příbytek u někoho v chalupě. Příprava na sezónu probíhá pod širým nebem, pod nímž pak všichni tři tráví čas až do konce vánočního období. Ale Josef, Marie i Ježíšek jsou na to už zvyklí.

Betlém připravujeme na etapy. Ani letos není ještě dokončený, protože příprava trvá dlouho. Bude-li mít někdo zájem, může se nám ozvat a s námi se na jeho dokončení spolupodílet. Před instalací na místo před kapličkou dáme vědět, aby byl nachystán na první adventní neděli. Právě betlém může být tím místem, které nás spojuje. Vždyť i on patří mezi naše tradice!

zveřejněno 3. listopadu 2023


MÁME STÁTNÍ SVÁTEK, 28. ŘÍJNA

Přesně před pěti lety, 28. října 2018, se Spolek pro Hůrky a venkov aktivně zapojil do celostátního koordinačního programu Nadace Partnerství pod názvem Stromy svobody 1918–2018, vyhlášeného ke stému výročí vzniku republiky. Náš spolek registroval výsadbu lípy republiky jako jedinou na Lišovsku, na což jsme náležitě hrdí. Darovalo nám ji zahradnictví Ing. Jiřího Hájka z Olešné na Písecku. O lípu se staráme již pátým rokem, zaléváme ji v suchých obdobích, okopáváme a plejeme ji, třeba jako zrovna před pár dny, aby nám dělala radost a my mohli vzpomínat na to, jak jsme ji společně sázeli. Sešlo se nás tehdy hodně, vedle našeho spolku také hasiči, myslivci a spousta našich sousedů. Měl by to pro nás pro všechny být silný okamžik, na který se nezapomíná. Tak hodně štěstí všem, republice i naší lípě malolisté!

Výsadbu lípy republiky jsme koncipovali jako jednorázový projekt, k němuž naleznete krátký komentář a odkaz na fotografie na našich stránkách v sekci Projekty.

zveřejněno 28. října 2023


V ŘÍJNU ŽIJEME VENKOVEM!

Říjen překlenul svou polovinu a my máme za sebou dvě úspěšné akce. Obě byly věnované venkovu, ale každá z nich trochu jinak. V pátek 6. října jsme se sešli v hůreckém hostinci na přednášce o venkovském regionu Vitorazska, který nám přiblížil historik a archivář dr. Michal Morawetz. Poděkování patří jak přednášejícímu, tak i manželům Martinovským, kteří nám hostinec otevřeli i mimo pravidelnou provozní dobu. Zadostiučiněním byla hojná účast posluchačů, četné dotazy i vzájemná výměna kontaktů těch, kterých se téma dotýká anebo je pro ně zajímavé.

Abychom poznali venkov nejen z odborného výkladu, ale i ze strany tradic při lidovém veselí, sešli jsme se v sobotu 14. října na návsi na třetím ročníku obnoveného Svatohavelského posvícení. Sešlo se nás hodně, letos přišlo i dětí více než obvykle, a poděkování tak patří vám všem. Zvláště pak oběma pánům harmonikářům, členkám družstva Dračice od lišovských dobrovolných hasičů a všem dalším, kteří nám nezištně s přípravou a realizací pomáhali. Děkujeme také sponzorům, hlavně hůrecké firmě Bohemia Fisch a českobudějovické pražírně TH Kaffee Hospodářský, ale samozřejmě i městu Lišov za dotaci 1 000 Kč. Naprostou většinu všeho financujeme ze zdrojů svých členů, a tak děkujeme také těm, kteří navíc přispěli i na chod našeho spolku.

Obě akce se mohly uskutečnit jen díky vzájemné pomoci a ochotě se sejít. Na letošním posvícení však muselo díky nepříznivé předpovědi počasí nakonec dojít k úpravě a omezení původního programu, což by se v případě dostupnosti prostor ve školní budově nestalo. Ale i s chudším programem jsme to zvládli. Budeme se tedy těšit opět brzy na viděnou!

Mediální výstup zde. Propagační obrázek zde.

zveřejněno 21. října 2023


SVATOHAVELSKÉ POSVÍCENÍ

Zveme vás tímto na III. ročník znovuobnoveného Svatohavelského posvícení v Hůrkách, které se uskuteční v sobotu 14. října 2023 od 14 hodin. Zahájeno bude mší svatou, po ní se s vámi rádi uvidíme na tradičním venkovním posezení s kávou a čajem, s ochutnávkami a výrobky regionální produkce. K tomu zahraje, jako pokaždé, pan Josef Fiktus na harmoniku. Oficiální pozvánku naleznete zde. Akce se koná v rámci iniciativy Jen spolu tvoříme domov. Budeme se těšit na vás na všechny!

zveřejněno 8. října 2023


POZVÁNKA NA PŘEDNÁŠKU O VITORAZSKU

Zveme všechny zájemce o historii venkova na velmi zajímavou přednášku o kraji, který je i není známý, který je nám blízký i vzdálený zároveň. Tím krajem je Vitorazsko, region na česko-rakouském pomezí. Pozvání našeho spolku přijal odborník na tuto oblast, archivář a historik PhDr. Michal Morawetz, Ph.D. autor článků a monografií v českém i německém jazyce. Využijte této jedinečné příležitosti a přijďte se dozvědět něco o tématu z novodobé historie, které ještě v současnosti vyvolává mezi některými mnohé otazníky. V pátek 6. října 2023 v 18 hodin v hostinci v Hůrkách se budeme těšit na vás na všechny. Organizační poznámka: Na hostinci nyní probíhá rekonstrukce střechy, proto dbejte v jeho okolí opatrnosti. Parkování i přístup do objektu jsou zachovány. Vstupné dobrovolné. Pozvánku naleznete zde. Akce se koná v rámci ročního cyklu 50 let od posledního zvonění v Hůrkách.

zveřejněno 30. září 2023


OHLÉDNUTÍ ZA SRPNOVOU NÁVŠTĚVOU

V neděli 6. srpna 2023 navštívili náš spolek manželé Jitka a Jiří Šachlovi z Čestlic, kteří mají rodovou vazbu na jižní Čechy, pan Šachl dokonce přímo na Hůrky. Aktivně se zajímá o dění ve vsi a několikrát se již zúčastnil i některých akcí našeho spolku. Paní Jitka Šachlová se s námi přijela podělit o zkušenosti s vedením knihovny – získáváním a správou knihovního fondu a nabídkou případné spolupráce. Sama je nositelkou titulu Středočeský Kramerius 2016, a tak si této pomoci, a vůbec návštěvy manželů Šachlových, velice vážíme a děkujeme za jejich přízeň. Nejsou jediným příkladem toho, že zájem o Hůrky je stále živý a že nás kvůli němu oslovují lidé z míst někdy i hodně vzdálených, včetně těch zahraničních. Za každý takový ohlas jsme a budeme rádi, protože jen spolu tvoříme domov!

zveřejněno 10. září 2023


VYSTĚHOVÁNO. I PŘESTO DĚKUJEME.

Dnes, ve středu 30. srpna 2023, jsme vystěhovali podle požadavku města Lišov veškerý svůj mobiliář ze školní budovy v Hůrkách. Spolek pro Hůrky a venkov pro tuto chvíli ztratil k pohotovému využití zázemí i věci, které využíval k zajištění organizace poutí, posvícení a dalších veřejných akcí. Stojí to za zamyšlení každého z nás, zda je to tak správně. I přesto děkujeme všem, kteří nám s vystěhováním přišli a přijeli pomoci i těm, kteří nám nabídli náhradní prostory. Děkujeme také přítomným lišovským úředníkům za součinnost.

zveřejněno 30. srpna 2023


STĚHOVÁNÍ

Spolek pro Hůrky a venkov bude vyklízet a následně stěhovat svůj mobiliář z vnitřních prostor školy ve středu 30. srpna 2023 od půl páté odpoledne. Vyklizení prostor školy požaduje současný vlastník objektu, město Lišov, po všech, kteří mají ve škole uskladněné věci pro zajištění veřejných spolkových akcí.

zveřejněno 29. srpna 2023


PROSBA
Spolek pro Hůrky a venkov hledá pro mobiliář, který musí do 31. srpna 2023 vystěhovat z prostor školní budovy v Hůrkách, dočasné náhradní prostory k jeho uskladnění. Budete-li moci spolku poskytnout takové prostory, kontaktujte nás prosím osobně, případně na e-mailové adrese info@hurky.cz anebo na našem facebookovém profilu zde. Předem všem děkujeme za pochopení a vstřícnost.

zveřejněno 16. srpna 2023


NAPSALI O NÁS
V červencovém čísle Lomnických listů shrnuje činnost obou folklórních souborů Javor a Javoráček z Lomnice nad Lužnicí paní Marcela Božovská. Těší nás, že si vzpomněla také na účinkování dětí z Javoráčku při spolkové oslavě Půl století od posledního zvonění v Hůrkách, které se uskutečnilo v sobotu 10. června 2023. Jejich vystoupení příjemně obohatilo celý slavnostní program a rádi na něj vzpomínáme nejen my. Javoráčku přejeme vše dobré a věříme, že se opět setkáme při nějaké další akci našeho spolku. Příspěvek naleznete v Lomnických listech č. 7/2023 na s. 13–14 zde.

zveřejněno 15. srpna 2023


PŮL STOLETÍ OD POSLEDNÍHO ZVONĚNÍ V HŮRKÁCH | SHRNUTÍ
Máme za sebou úspěšně hlavní akci roku 2023, která se uskutečnila pod názvem Půl století od posledního zvonění v Hůrkách v sobotu 10. června 2023 odpoledne u příležitosti 50 let od ukončení školního vyučování v místní škole. Ve 13 hodin byl program zahájen mší svatou, obětovanou mimo jiné zdejším učitelům a žákům. Celebroval ji ... úplná zpráva zde.

zveřejněno 19. června 2023


PŮL STOLETÍ OD POSLEDNÍHO ZVONĚNÍ V HŮRKÁCH | POZVÁNKA
Hlavní akce Spolku pro Hůrky a venkov, konaná pod záštitou Ministerstva kultury České republiky a prvního náměstka hejtmana Jihočeského kraje, Mgr. Františka Talíře, se uskuteční 10. června 2023 od 13 hodin v Hůrkách. Nachystán je bohatý program, všichni jsou srdečně zváni.

zveřejněno 7. června 2023


PŮL STOLETÍ OD POSLEDNÍHO ZVONĚNÍ V HŮRKÁCH

Hlavní akce Spolku pro Hůrky a venkov, která si připomene 50 let od ukončení vyučování v hůrecké škole se uskuteční v sobotu 10. června 2023 od 13 hodin.

zveřejněno 3. června 2023


SVATOJÁNSKÁ POUŤ 2023 | PODĚKOVÁNÍ

V sobotu 20. května 2023 proběhla v Hůrkách svatojánská pouť. Spolek pro Hůrky a venkov proto děkuje všem poutníkům, všem, kteří se zapojili do příprav i do vlastního průběhu akce. Děkuje rovněž za podporu společnosti BOHEMIA FISCH z Hůrek, společnosti TH Kaffee z Českých Budějovic a městu Lišov, za součinnost při organizaci pak římskokatolické farnosti Lišov, oběma pánům harmonikářům, Mysliveckému spolku Hůrky a manželům Martinovským z hůreckého hostince. Byli jsme s vámi rádi a těšíme se opět na další setkání při pouti, ale i jiných akcích. Děkujeme!

zveřejněno 22. května 2023


SVATOJÁNSKÁ POUŤ 2023

Zveme všechny na tradiční svatojánskou pouť do Hůrek, která se letos uskuteční v sobotu 20. května 2023 odpoledne na návsi. Zahájení ve 14 hodin mší svatou, poté občerstevní formou hůreckého stolu se společnou besedou, k níž bude pro všechny ke zpěvu na harmoniku hrát pan Josef Fiktus. Akce se uskuteční v rámci iniciativy Hůrky – Jen spolu tvoříme domov. Plakátek k akci naleznete zde.

zveřejněno 13. května 2023


RADOSTNÉ VELIKONCE 2023

Vážení přátelé,

přejeme všem radostné a požehnané velikonoční svátky i dny, které přijdou po nich. Radost přece můžeme zažít kdykoliv.

zveřejněno 9. dubna 2023


JAK JSME UKLÍZELI HŮRKY

V sobotu 1. dubna 2023 se od 14 do 17 hodin konal druhý ročník akce Ukliďme Hůrky, a to jako registrovaný úklid v rámci celostátní akce Ukliďme Česko. Letos nám počasí naštěstí přálo, hlavně nesněžilo jako vloni, a proto se před námi odpad nemohl schovat. Rozdělili jsme se do menších skupin a nasbírali na čtyřech trasách až 150 kg odpadu do 12 pytlů i to, co se do nich nevešlo. Nejvíce bylo skla a PET lahví, ale také se našly rámy oken, pneumatiky, dráty, igelity, kola a hromada nedopalků cigaret. Všechen tento nepořádek jsme nalezli podél cest a silnic v příkopech, na veřejných prostranstvích, v potoce a kolem hřiště. Každý si možná uklidí před svým prahem, ale to, co je dál od něj, zůstává bez povšimnutí. Proto má úklidová akce smysl. Zvláštní a velké poděkování patří paní Ludmile Novotné z Levína, která se nám postarala o příjemné občerstvení. Souhrnné zprávy k oběma ročníkům naleznete v sekci Projekty zde. Tak zase za rok!

zveřejněno 8. dubna 2023


OHLÉDNUTÍ ZA BESEDOU HŮRKY – JEN SPOLU TVOŘÍME DOMOV

Poslední březnový den jsme se sešli v hůreckém hostinci k besedě nad tím, jak vnímáme svůj domov, místo, kde žijeme, kam se vracíme. Řekli jsme si, že venkovská společnost vyrůstala na třech základech, tvořených historií, tradicemi a významnými místy. A tak jsme společně diskutovali nad tím, jak známe i neznáme svou minulost, které obyčeje se vytratily a které se třeba pomalu daří obnovovat. Nad tím, že důležitými místy jsou pro nás kaple, škola a hostinec. Tak jako vždy. Promítali jsme si několik starých fotografií a hádali ze kdy a odkud jsou. V souvislosti s tím jsme představili novou iniciativu, která by měla pomoci obnovit povědomí o vlastní historii, o zapomenutých tradicích i o vztahu k místům, která pro nás znamenají hodně. Zkrátka, Hůrky – Jen spolu tvoříme domov! Děkujeme všem, kteří se zúčastnili, a že nás nebylo málo. Byl to velmi příjemný a užitečný podvečer, který někdy rádi zopakujeme.

zveřejněno 7. dubna 2023


VELKOPÁTEČNÍ ŘEHTÁNÍ 2023

Na Zelený čtvrtek nám po poledni, jako každoročně, odletěl zvon z hůrecké kapličky do Říma. Hrkáním na řehtačky a kdeco dřevěného v poledne (12 h.) a vpodvečer (18 h.) nahradíme zvonění alespoň na Velký pátek 7. dubna 2023 a společně obejdeme náves od kapličky kolem okálů a hřiště nazpět. Na ochutnání pro vás upečeme čerstvé jidášky, jako vždy. Budeme proto rádi, když se k nám letos již posedmé opět připojíte. Anebo pošlete jen děti. Sraz u kaple!

Přejeme všem požehnané Velikonoce!

zveřejněno 6. dubna 2023


 

DOBROČINNÝ PŘÍSPĚVEK

Již třetím rokem se Spolek pro Hůrky a venkov v rámci svých možností snaží připojit k některé charitativní výzvě. V březnu 2023 jsme proto poslali 2 500 Kč na transparentní účet rodině Kastnerových ve Lnářích na Strakonicku, které při lednové dopravní nehodě zničil kamion obytný dům tak, že bude muset být zdemolován. Rodina v nouzi nyní hledá finanční prostředky na náhradní bydlení, výzvu ke všem Jihočechům podpořil i první náměstek hejtmana Jihočeského kraje, pan František Talíř. Připojíte se také? Věříme, že i malé částky mohou pomoci velké věci. Kastnerovým přejeme, ať jich mají co nejvíce.

zveřejněno 4. dubna 2023

 

HŮRKY, JEN SPOLU TVOŘÍME DOMOV

Budete-li mít čas a zájem, přijďte si společně poslechnout i popovídat si na besedu o místě, kde žijeme, kam se navracíme, kde to máme rádi. Řekneme si něco málo k historii, něco málo k současnosti, něco o sobě samých. Někdy stačí málo k tomu, aby vzniklo něco mnohem většího. Anebo, abychom si uvědomili, že tohle všechno už dávno před námi znali naši předkové. Na setkání se všemi místními i přespolními, kteří mají rádi Hůrky a venkov, se těšíme v pátek 31. března 2023 v 18,30 hodin v hostinci v Hůrkách. Akce se koná v rámci ročního cyklu 50 let od posledního zvonění ve škole v Hůrkách. Plakátek k akci je zde.

zveřejněno 30. března 2023


UKLIĎME HŮRKY

Na sobotu 1. dubna 2023 je připraven druhý ročník akce Ukliďme Hůrky, a to v rámci celostátního projektu Ukliďme Česko. Sraz zúčastněných se uskuteční na hřišti ve 14 hodin, poté proběhne rozdělení do skupin podle čtyř tras. Předpokládaná délka úklidu je dvě hodiny. První trasa (modrá) vede Hůreckým potokem a jeho okolím, druhá (žlutá) pak okolo hostince a na louce s hřištěm, třetí (červená) od školy k čp. 11 po silnici směrem na Slověnice a konečně čtvrtá (zelená) od školy k čp. 70 a k modrým božím mukám po silnici ve směru na Lišov. Úklidová akce se uskuteční za jakéhokoliv počasí. Každému, kdo přijde, předem děkujeme a budeme se těšit na viděnou! Leták naleznete zde, popis tras zde.

zveřejněno 28. března 2023


VÝZVA K VYJÁDŘENÍ

Spolek pro Hůrky a venkov zveřejnil dne 12. března 2023 výzvu k vyjádření, adresovanou starostovi, radním a zastupitelům města Lišov. Reaguje tím na nevhodnou komunikaci směrem k občanům a Spolku pro Hůrky a venkov. Výzva v plném znění zde.

zveřejněno 12. března 2023


DĚKUJEME ZA VAŠI ÚČAST NA PŘEDNÁŠCE

Děkujeme všem, kteří přišli v pátek 10. března 2023 v 18 hodin do hůreckého hostince na přednášku PhDr. Vlastimila Koldy na téma historie automobilismu na Českobudějovicku (a nejen tam). Účast několika desítek posluchačů potvrdila zájem o technické téma, které se dotklo a dotýká takřka každého z nás již více než sto let. Přednáška byla druhou akcí v rámci školního cyklu 50 let od posledního zvonění ve škole v Hůrkách a zdaleka ne tou poslední. Děkujeme panu přednášejícímu, všem přítomným i manželům Martinovským za otevření hostince mimo běžnou provozní dobu. Děkujeme!

zveřejněno 12. března 2023


CESTOU NECESTOU, POLEM NEPOLEM

Dovolujeme si Vás pozvat na přednášku archiváře a historika PhDr. Vlastimila Koldy, na níž se dozvíte o tom, jak a čím jezdívali naši pradědečkové v počátcích automobilismu na Českobudějovicku, přibližně v letech 1900–1920. Kde mohli tankovat, jaká byla první auta, jak vypadalo dopravní značení a pravidla silničního provozu a také třeba dopravní nehody. Nevíte? Přijďte do hostince v Hůrkách v pátek 10. března 2023 v 18 hodin a dozvíte se více! Přednáška se koná v rámci ročního cyklu 50 let od posledního zvonění ve škole v Hůrkách. Budeme se těšit na vás na všechny. Plakátek naleznete zde.

zveřejněno 6. března 2023


HŮRECKÁ ŠKOLA VE ZPRAVODAJSTVÍ JIŽNÍ ČECHY TEĎ

V neděli 26. února 2023 byl zveřejněn článek s názvem Secesní škola v Hůrkách a stavitel Pfeffermann na on-line zpravodajském portálu Jižní Čechy teď. Redakci děkujeme, článek si můžete přečíst zde.

zveřejněno 26. února 2023


DĚKUJEME ZA VAŠI ÚČAST NA PŘEDNÁŠCE 

V pátek 10. února 2023 uskutečnil náš spolek přednášku o secesní školní budově v Hůrkách a jejím staviteli, ing. Pfeffermannovi, člověku mnoha profesí. Jednalo se o první akci z ročního cyklu, věnovaného 50 letům od posledního školního zvonění v Hůrkách. Za organizátory se sluší poděkovat všem, kteří přišli a přijeli, protože se nás sešlo na sedm desítek a zcela jsme zaplnili lokál hůreckého hostince. Dík patří také panu hostinskému, který kvůli tomu otevřel mimo provozní dobu a vyšel nám tak vstříc v době, kdy je samotná škola uzamčená na řetěz. Vážíme si vašeho zájmu, vašich četných dotazů po skončení přednášky, vašich nabídek na další spolupráci i pozvání k vám, kteří nejste z Hůrek, ale máte na ně citovou vazbu. Školní budova v Hůrkách je originál a po svém tvůrci má nadregionální význam. I proto se budeme opět těšit na viděnou v rámci letošního hůreckého školního cyklu. Nezapomeňme, že jen spolu tvoříme domov. Děkujeme!

zveřejněno 12. února 2023


PFEFFERMANNOVA SECESE | POZNÁTE JI?

Prohlédněte si několik ukázek secesních staveb od Josefa Záruby Pfeffermanna a zkuste hádat, kde se nacházejí. Záměrně jsme je ponechali bez popisu, jen s číslováním obrázků. Až na jednu jsou všechny z naší jihočeské metropole. Mnozí z nás je znají, možná je i denně míjejí a netuší, že jejich autorem je stejný architekt a stavitel, od něhož máme v Hůrkách venkovskou školní budovu. Více na plakátku zde.

zveřejněno 7. února 2023


SECESNÍ ŠKOLA V HŮRKÁCH A GENIÁLNÍ PFEFFERMANN

Zveme všechny srdečně na přednášku o budově secesní školy v Hůrkách, jejímž projektantem i stavitelem zároveň byl v roce 1905 významný architekt české secese, Ing. Josef Záruba Pfeffermann (1869–1938). Pfeffermann však nebyl pouze architektem. Díky jeho obdivuhodné všestrannosti jej dnes zcela zaslouženě můžeme srovnávat třeba s českým velikánem a geniálním poslem z Liptákova. Jeho stavitelský počin v Hůrkách je tak mezi ostatními velkoměstskými realizacemi sám o sobě unikátní anomálií. Nevěříte? Přednáška se koná v rámci celoročního cyklu věnovaného půl století od posledního školního zvonění v Hůrkách a proběhne v hůreckém hostinci v pátek 10. února 2023 od 18 hodin. Více na pozvánce zde.

zveřejněno 5. února 2023


PŮL STOLETÍ OD POSLEDNÍHO ZVONĚNÍ

V letošním roce si v Hůrkách připomeneme jedno důležité výročí z nejnovější historie. V červnu totiž uplyne půl století od doby, kdy se v naší škole naposledy rozezvučel zvonek nejen po vyučování, nýbrž po nepřetržité školní výuce, trvající téměř sedm desítek let. Někteří z nás si na to ještě pamatují, někteří to znají z vyprávění. Na lednové výroční členské schůzi našeho spolku jsme se proto jednomyslně shodli na tom, věnovat celoroční program právě této události z roku 1973. Považujeme to za čest a v rámci celoročního cyklu se budeme těšit na další setkání s vámi se všemi.

zveřejněno 2. února 2023


NÁŠ ROK 2022

Leden je pro nás každoročně měsícem bilancování a plánování činností na nový rok. A v těchto dnech tomu není jinak. Stavíme na svých zkušenostech a na tom, co jsme společně s vámi dokázali. Vždyť v roce 2022 toho rozhodně nebylo málo. Podívejte se s námi na krátký přehled zde (i když se tam nevešlo úplně všechno).

zveřejněno 14. ledna 2023


HŮRECKÝ BETLÉM V NOVINÁCH

V neděli na Nový rok odpoledne jsme se sešli před kaplí u našeho slaměného betlému k přípitku. Krátce předtím, než jsme se rozešli, projížděl Hůrkami redaktor Českobudějovického deníku Edwin Otta. Zastavil se u nás a zvěčnil betlém i s těmi, kteří byli ještě přítomní, do novin. Fotografii hůreckého betlému jste tak mohli vidět v Českobudějovickém deníku, ve vydání ze dne 3. ledna 2023. Panu redaktorovi děkujeme!

zveřejněno 7. ledna 2023


PŘIJĎME SI POPŘÁT KLIDNÝ NOVÝ ROK

Pokud budete mít zájem, potěší nás, když si s námi přijdete vzájemně popřát klidný a šťastný nový rok 2023, a to v neděli na Nový rok 2023 ve 14 hodin před kapličku. Jen tak, nezištně a přátelsky. V případě zájmu můžete s sebou přinést něco malého k jídlu anebo pití, případně si s sebou vezměte skleničku na přípitek.  A když zapomenete, nevadí, kelímek se u nás najde pokaždé!

zveřejněno 31. prosince 2022


aktualizováno: 15.07.2024 21:45:34