Spolek pro Hůrky a venkov

KURZ KATROVÉ VÝŠIVKY S JIŘINOU ZIKMUNDOVOU

Zveme Vás na kurz vyšívání tzv. katrovou výšivkou, používanou na lidovém kroji. Pozvání spolku přijala dlouholetá vyšívačka z folklórního Blaťáckého souboru Ševětín, kterou jste už mohli v hůrecké škole poznat i dříve. Technika spočívá v tom, že se do bavlněné látky prostřihne tvar kruhu anebo oválu a vzniklý otvor se následně vyplní touto výšivkou bez podkladu. Podmínkou je obšití vystřiženého tvaru, které zabrání případnému vypárání.

Na kurzu si budete moci vyzkoušet tento druh netypické výšivky, který se používá také na blatském kroji. Vezměte si proto s sebou kus bavlněné látky (nejlépe bílé). Ideální bude, pokud si doma sami připravíte prostřihnutý kruh a obšijete si jej, abychom se vzájemně nezdržovali jeho přípravou. Zvolit můžete rovněž ovál, případně seřadit několik kruhů anebo oválů za sebe na delší kus látky. Kurz je realizován v rámci spolkového projektu Hůrky, ves na Blatech, který je podpořen z rozpočtu Jihočeského kraje.



ŠKOLA BĚHU

Zveme všechny na běh s instruktorem, který chystáme na neděli 6. října 2019. Běh zahájíme v místní škole ve 14,30 hodin krátkým úvodem, následně poběžíme trať dlouhou cca 1,5 km a skončíme opět ve škole, kde vyhodnotíme naměřené parametry. Součástí budou ukázky vybraných cviků, správné polohy těla při běhu a další praktické rady, třeba ohledně stravování. Účast není věkově omezená. Změny vyhrazeny, vstup volný. V případě deštivého počasí se akce nekoná! Mapa trasy zde https://hurky.websnadno.cz/running_map.png.


SVATOHAVELSKÉ POSVÍCENÍ V HŮRKÁCH

Zveme všechny na znovuobnovené posvícení do Hůrek, které se uskuteční na návsi tuto sobotu 12. října 2019 od 10 hodin. Součástí akce bude mše svatá a znovuvysvěcení kaple sv. Jana Nepomuckého. Prosíme všechny účastníky o ohleduplnost při parkování a o zvýšenou opatrnost při pohybu dětí u hlavní silnice! Budeme se těšit na viděnou s vámi se všemi.

 

Plakát zde https://hurky.websnadno.cz/posv_poster.png

Písně ke mši zde https://hurky.websnadno.cz/kancional.png


DÍLNA ADVENTNÍCH VAZEB


PERNÍKOVÁ DÍLNA

O adventu Vás zveme do poslední hůrecké dílny v roce 2019, tentokrát do perníkové. S profesionální cukrářkou a naší členkou, paní Marií Račákovou, si vyzkoušíte různé formy zdobení vánočních perníčků, které si přinesete s sebou. Rovněž můžete využít nabídky již předem připravených perníčků, které pro Vás budeme mít na místě. Přijďte v pátek 13. prosince 2019 v 17,30 h. do školy v Hůrkách!

 

Akce se koná jako poslední v rámci projektu Pfeffermannův rok 2019, jenž měl za cíl podpořit vzdělávací poslání školy v Hůrkách, a to u příležitosti 150 let od narození Ing. Josef Záruby Pfeffermanna, jejího stavitele. | Všichni účastníci souhlasí s pořizováním fotodokumentace v průběhu akce a s jejím využitím k propagaci organizátora. | Změny v programu vyhrazeny.

zveřejněno 10. prosince 2019


aktualizováno: 15.07.2024 21:45:34